Σταθεροί Μηχανισμοί

Οδοντοστοιχία με σταθερό μηχανισμό διεύρυνσης γνάθου

Σε περίπτωση που απαιτείται διεύρυνση της άνω γνάθου, πολύ καλά αποτελέσματα επιτυγχάνονται και με τις ακίνητες συσκευές υπερώιας διεύρυνσης Hyrax και Quad Helix.

Πρόκειται για ένα μεταλλικό σκελετό που καλύπτει τον ουρανίσκο, στηρίζεται με κόλλα στα πλαϊνά δόντια και στη μέση έχει ένα μηχανισμό, με τον οποίο, περιστρέφοντας έναν μικρό κοχλία, μεγαλώνουμε σε φάρδος την άνω γνάθο, επιτυγχάνοντας έτσι την διεύρυνση μιάς στενής άνω γνάθου. Είναι μία διαδικασία , η οποία γίνεται πολύ εύκολα σε μικρές ηλικίες, όταν το κόκκαλο είναι μαλακό.

Οι ακίνητες λειτουργικές συσκευές, παρότι δυσχεραίνουν την τήρηση υψηλού επιπέδου στοματικής υγιεινής, αποδεικνύονται αποτελεσματικότερες στην επίτευξη του επιθυμητού θεραπευτικού αποτελέσματος.

Υπάρχουν πολλων ειδών ακίνητες συσκευές που χρησιμοποιούνται για διαφορετικές περιπτώσεις.  Μία ακόμα συσκευή ειναι η συσκευή Herbst. Χρησιμοποιείται για να κατευθύνει την ανάπτυξη της κάτω γνάθου σε παιδιά και εφήβους και να διορθώσει την σύγκλειση. Σκοπός της είναι να υποβοηθήσει την ανάπτυξη των γνάθων και μπορεί να ελαχιστοποιεί την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση στην κάτω γνάθο.