Κινητοί Ορθοδοντικοί Μηχανισμοί (μασελάκια για παιδιά)

Μασελάκι για παιδιά

Οι κινητοί ορθοδοντικοί μηχανισμοί είναι τα λεγόμενα “μασελάκια”, που ο ασθενής μπορεί να τα βάλει και να τα βγάλει μόνος του. Απευθύνονται κυρίως σε προβλήματα που αφορούν στο σχήμα, το μέγεθος και τη θέση των γνάθων μεταξύ τους, έχουν ευρεία χρήση σε παιδιά κι εφήβους όπου η σκελετική αύξηση είναι σε εξέλιξη κι επιφέρουν με μεγάλη επιτυχία τις απαιτούμενες αλλαγές.

Χρησιμοποιούνται κυρίως σε παιδία που δεν έχουν αλλάξει όλα τα μόνιμα δόντια και προλαβαίνουν τα ορθοδοντικά προβλήματα στην αρχή τους. Κάποια ορθοδοντικά προβλήματα, πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Η θεραπεία σε παιδιά ηλικίας 7-11 ετών μπορεί να αναχαιτίσει προβλήματα, που αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, θα απαιτήσουν αργότερα πολύ πιο βαριές θεραπείες, όπως για παράδειγμα η εξαγωγή μόνιμων δοντιών.

Η θεραπεία σε αυτές τις μικρές ηλικίες γίνεται με την χρήση κινητών ορθοδοντικών μηχανισμών, τα λεγόμενα “μασελάκια”. Τα μασελάκια, διευρύνουν τις γνάθους, ούτως ώστε να χωρέσουν να ανατείλουν όλα τα μόνιμα δόντια, χωρίς να χρειαστούν αργότερα εξαγωγές μόνιμων δοντιών.

Καθώς μπορούν να αφαιρεθούν από το στόμα, διευκολύνουν τη στοματική υγιεινή. Χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του ορθοδοντικού σε 24ωρη βάση ή μόνο τη νύχτα στο ύπνο. Τις κινητές συσκευές οι ασθενείς μπορούν να τις βγάζουν για να επιτύχουν υψηλό επίπεδο στοματικής υγιεινής αλλά και να απολαμβάνουν τα γεύματά τους. Αυτό όμως αποτελεί και το μεγάλο τους μειονέκτημα: η επιτυχία τους εξαρτάται απόλυτα από τη συνεργασία του ασθενούς, η οποία δεν είναι πάντα δεδομένη.