Ορθοδοντική Α.με.Α.

Ιδιαίτερη μέριμνα προσφέρουμε στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, η πλειοψηφία των οποίων, εκτός από το πολύπλοκο ιατρικό ιστορικό τους αντιμετωπίζουν και σοβαρά οδοντιατρικά και ορθοδοντικά προβλήματα.

Στους ασθενείς με ειδικές ανάγκες τα ραντεβού πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο μικρά σε διάρκεια, μια και αποσπάται γρήγορα η προσήλωσή τους. Επίσης εξηγούνται οι διαδικασίες κυρίως εφαρμόζοντας την τεχνική ΠΕ-ΔΕΙ-ΚΑ, δηλαδή “ΠΕς”, “ΔΕΙξε”, “ΚΑνε”. Λέμε στον ασθενή τι θα κάνουμε, δείχνουμε στον ασθενή τι θα κάνουμε εκτός του στόματος και τελικά το κάνουμε.

Η κακή στοματική υγιεινή των παιδιών αυτών οφείλεται κυρίως στην παραμέληση της συστηματικής φροντίδας των δοντιών εξαιτίας της βαρύτητας που δίνεται στην αντιμετώπιση των υπόλοιπων ιατρικών προβλημάτων. Φυσικό επακόλουθο είναι ο τερηδονισμός των δοντιών ο οποίος οδηγεί στην πρόωρη απώλεια των (παιδικών) νεογιλών δοντιών. Λόγω της μετακίνησης των διπλανών δοντιών προς τον χώρο του πρόωρα απολεσθέντος παιδικού δοντιού χάνεται ο χώρος ανατολής του αντίστοιχου μόνιμου δοντιού με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνωστισμός δοντιών και άλλα παρόμοια προβλήματα τα οποία χρίζουν ορθοδοντικής θεραπείας.

Εάν δεν αποφευχθεί η εξαγωγή ή η απώλεια κάποιου παιδικού δοντιού υπάρχουν και τεχνικές που σταματούν την μετακίνηση των παρακειμένων δοντιών στον χώρο αυτό, όπως είναι τα μηχανήματα διατήρησης χώρου, κάποιες ειδικές μικρές συσκευές, που κρατούν τον χώρο ελεύθερο για τη σωστή ανατολή των μονίμων δοντιών.

Στους ασθενείς με νοητική στέρηση συνίσταται η επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο σε πιο τακτικά χρονικά διαστήματα σε σχέση με τους υπόλοιπους ασθενείς. Οι καθαρισμοί στον παιδοδοντίατρο πρέπει να γίνονται 2 φορές τον χρόνο, όμως ένας ασθενής σε ορθοδοντική θεραπεία επισκέπτεται τον ορθοδοντικό του μια φορά τον μήνα Αυτό μου δίνει την δυνατότητα, ως ορθοδοντικός, να ελέγχω συχνότερα την στοματική υγιεινή του ασθενούς και με την συσκευή σοδοβολής να γίνεται αφαίρεση της πλάκας χωρίς χρησιμοποίηση άλλων οδοντιατρικών εργαλείων που μπορεί να τρομάξουν τον ασθενή και να τον αποθαρρύνουν να συνεχίσει την θεραπεία. Με τον προληπτικό έλεγχο και τον συχνό καθαρισμό των δοντιών μπορούμε να κρατάμε σε καλό επίπεδο την στοματική υγιεινή του παιδιού και να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις με μολύνσεις και εξαγωγές δοντιών με τις συνέπειες που αναφερθήκαν παραπάνω.

Για ορισμένες κατηγορίες ατόμων με νοητική στέρηση ελαφρού ή μέτριου βαθμού (μερικώς αυτοεξυπηρετούμενα), υπάρχει η δυνατότητα να διδαχτούν στο ιατρείο και να εφαρμόσουν στην πράξη μόνα τους την προληπτική αγωγή για τη στοματική τους υγεία, καθημερινά στο σπίτι.

Στην εξέταση που πραγματοποιείται είναι απαραίτητη η παρουσία των γονιών, διότι τα παιδιά φοβούνται πολύ και δυσκολεύονται να εμπιστευτούν άγνωστα πρόσωπα. Οι γονείς οφείλουν να καταλάβουν ότι ένα άτομο με ειδικές ανάγκες μπορεί και πρέπει να έχει την τέλεια στοματική υγιεινή. Άλλωστε η ορθοδοντική θεραπεία έχει πάντοτε και αισθητικό αποτέλεσμα, χαρίζοντας στον ασθενή ένα υπέροχο και λαμπερό χαμόγελο, γεγονός που συμβάλλει και στην αύξηση της αυτοπεποίθησής του.