Τα 4 είδη ορθοδοντικής θεραπείας
1. Προληπτική ορθοδοντική ή πρώτη φάση ορθοδοντικής θεραπείας
Η προληπτική ορθοδοντική αφορά παιδιά 7 έως 9 ετών και έχει ως σκοπό να αναχαιτίσει προβλήματα που αν δε διορθωθούν εγκαίρως θα απαιτήσουν αργότερα πολύ πιο βαριές θεραπείες.
Η έναρξη της θεραπείας σε μικρά παιδιά (7 – 8 χρονών) ενδείκνυται στις περιπτώσεις που επιθυμούμε να περιορίσουμε την επιδείνωση κάποιων ορθοδοντικών ανωμαλιών, που σε μεγαλύτερη ηλικία (π.χ. την εφηβεία) θεραπεύονται σχετικά δύσκολα. Η πρώτη φάση θεραπείας επιτρέπει στον ορθοδοντικό να διορθώσει τα προβλήματα που αφορούν στο σχήμα των γνάθων και στη σχέση μεταξύ άνω και κάτω γνάθου. Τέτοιες ανωμαλίες είναι η σκελετική δυσαρμονία μεταξύ της άνω και κάτω γνάθου, οι σταυροειδείς συγκλείσεις και η έντονη έλλειψη χώρων για την ανατολή των μονίμων δοντιών.Γίνεται κυρίως με χρήση κινητών ορθοδοντικών μηχανισμών ώστε να σχηματιστούν σωστά οι γνάθοι. Η “προετοιμασία” αυτή των γνάθων αποτελεί τα θεμέλια της θεραπείας μας και δημιουργεί την απαραίτητη προϋπόθεση για ομαλή διευθέτηση των δοντιών που πρόκειται να ανατείλουν, καθώς και σχετικά απλή θεραπεία κατά τη β’ φάση.
2. Η δεύτερη φάση της ορθοδοντικής θεραπείας
Η δεύτερη φάση της ορθοδοντικής θεραπείας με τα σιδεράκια πραγματοποιείται όταν έχουν ανατείλει στο στόμα σχεδόν όλα τα δόντια του παιδιού (γύρω στα 10 – 12). Σκοπός της θεραπευτικής αυτής φάσης είναι να ισιώσουμε όλα τα δόντια και να επιτύχουμε την αρμονική σύγκλειση της πάνω και κάτω οδοντοστοιχίας. Η πρώτη φάση, βελτιώνοντας το σχήμα και την σχέση των γνάθων μεταξύ τους, δημιουργεί ένα πιο σταθερό έδαφος για τη δεύτερη φάση της θεραπείας. Η διάρκεια και ο βαθμός δυσκολίας της δεύτερης φάσης συχνά μειώνονται δραστικά λόγω των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης θεραπείας. Τα προεφηβικά χρόνια είναι ο ιδανικός χρόνος για να διορθωθούν ορθοδοντικά και σκελετικά προβλήματα με εξαιρετικά αποτελέσματα.
3. Ορθοδοντική θεραπεία σε εφήβους
Για τα παιδιά στην εφηβεία που ξεκινούν σε αυτήν την ηλικία την ορθοδοντική θεραπεία, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι δυο προηγούμενες φάσεις είναι συχνά πιο δύσκολη τη θεραπεία ενώ ίσως τότε απαιτηθούν και εξαγωγές μονίμων δοντιών. Επίσης οι έφηβοι λόγω αυξημένων μαθητικών υποχρεώσεων μπορεί να παραμελούν τις ορθοδοντικές τους συσκευές, τις οδηγίες του γιατρού τους και τη στοματική τους υγιεινή με αποτέλεσμα κίνδυνο καθυστερήσεων και συχνά όχι επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.
4. Θεραπείες ενηλίκων
Η δυνατότητα ορθοδοντικής θεραπείας δεν αφορά μόνο τα παιδιά – ποτέ δεν είμαστε πολύ μεγάλοι για να βελτιώσουμε τη στοματική μας υγεία. Σήμερα όλο και περισσότεροι ενήλικες αποφασίζουν να κάνουν ορθοδοντική θεραπεία και πολλοί από τους ασθενείς μας (25-30%) είναι ενήλικες. Εφόσον τα ούλα και τα υποκείμενα οστά είναι υγιή, τα δόντια μπορούν να μετακινηθούν στη σωστή τους θέση σε οποιαδήποτε ηλικία.
Η ορθοδοντική θεραπεία σε έναν ενήλικα:
- Βελτιώνει την υγεία των δοντιών καθώς η στοματική υγιεινή γίνεται ευκολότερη
- Προστατεύει το στηρικτικό σύστημα του δοντιού (κόκκαλο και ούλα) καθώς φέρνει τα δόντια – σε πιο ισορροπημένες σχέσεις μεταξύ τους
- Προστατεύει την κροταφογναθική άρθρωση από πόνο και φθορά καθώς το στοματογναθικό σύστημα λειτουργεί ορθότερα
- Συμβάλλει στη βελτίωση της εμφάνισης και στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του ατόμου.
Οι περισσότεροι ενήλικες διστάζουν να προχωρήσουν σε ορθοδοντική θεραπεία, καθώς η διάρκεια αυτής και η τοποθέτηση ακίνητων μηχανισμών αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα γι’ αυτή τους την απόφαση. Εντούτοις για τις ειδικότερες ανάγκες των ενηλίκων έχουν γίνει πολλές ενδιαφέρουσες καινοτομίες, όπως τα κεραμικά (λευκά) άγκιστρα και οι διαφανείς νάρθηκες τα οποία είναι σχεδόν αόρατα. Σε κάθε περίπτωση ένα ωραίο ορθοδοντικό αποτέλεσμα δίνει συχνά ικανοποίηση και χαρά στον ενήλικα ασθενή, ακόμη μεγαλύτερη από ότι στους νεότερους.