Η σπουδαιότητα της ορθοδοντικής θεραπείας

H κακή ανάπτυξη των δοντιών ή των γνάθων μπορεί να απειλήσει την υγεία και την αισθητική ενός ανθρώπου. Τα συνωστισμένα (στραβά) δόντια δημιουργούν δυσκολίες στο καθημερινό βούρτσισμα, την ομιλία και τη μάσηση της τροφής. Η κατάσταση αυτή μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία τερηδόνας και ουλίτιδας ή ακόμη και σε περιοδοντίτιδα, η οποία πολλές φορές οδηγεί σε βάθος χρόνου, σε απώλεια δοντιών. Η κακή σύγκλειση των δοντιών μπορεί να προκαλέσει πιέσεις στο υποκείμενο οστό με αποτέλεσμα τη δημιουργία πονοκεφάλων. Επίσης εάν η μάσηση της τροφής δε γίνεται σωστά λόγω κακής θέσης των δοντιών ή των γνάθων τότε επηρεάζεται δυσμενώς η ανάπτυξη του προσώπου και του σώματος.
Πολλά ορθοδοντικά προβλήματα που παραμένουν αθεράπευτα, χειροτερεύουν. Η θεραπεία από ειδικευμένο ορθοδοντικό που διορθώνει το αρχικό πρόβλημα συχνά κοστίζει λιγότερο από ό,τι η επιπρόσθετη οδοντιατρική φροντίδα που απαιτείται για να θεραπεύσει πιο σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν έπειτα από μερικά χρόνια.
Με την ορθοδοντική θεραπεία καθοδηγούμε την αρμονική ανάπτυξη των γνάθων, αποκαθιστούμε την καλή επαφή των δοντιών κατά τη μάσηση και την ομιλία, απομακρύνουμε τους παράγοντες που δυσκολεύουν το σωστό βούρτσισμα των δοντιών και βελτιώνουμε σημαντικά την εμφάνιση και την αρμονία του προσώπου.
Η Ορθοδοντική χαρίζει ένα υπέροχο χαμόγελο και ομορφαίνει το πρόσωπο του ανθρώπου, επιδρώντας θετικά στην ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού όταν η εμφάνιση του προσώπου βελτιώνεται ο άνθρωπος νιώθει περισσότερη άνεση και εμπιστοσύνη για τον εαυτό του. Να τονίσουμε πάντως για άλλη μια φορά πως η Ορθοδοντική επιβάλλεται προτίστως για λόγους υγείας και δευτερευόντως για αισθητική βελτίωση.