• Μεταλλικά άγκιστρα (σιδεράκια)

Τα μεταλλικά άγκιστρα (σιδεράκια) είναι το πιο συνηθισμέμο μέσο που χρησιμοποιείται για να ευθυγραμμίζονται τα στραβά δόντια. Τα γνωστά σε όλους μας σιδεράκια, είναι ένας ακίνητος ορθοδοντικός μηχανισμός που αποτελείται από άγκιστρα – τα οποία είναι προσκολλημένα στα δόντια – και σύρματα που εφαρμόζουν στις οπές τους. Τα σύρματα ασκούν δύναμη στα άγκιστρα, αυτά μετακινούνται, κι έτσι σιγά σιγά, μετακινούνται μαζί τους και τα δόντια, ώσπου να έρθουν στη σωστή τους θέση. Μπορείτε να επιλέξετε χρωματιστά “λαστιχάκια”, ώστε να έχετε ένα πιο ιδιαίτερο χαμόγελο.

  • Κεραμικά – Διαφανή άγκιστρα (σιδεράκια)

Τα διαφανή άγκιστρα χρησιμοποιούνται για λόγους αισθητικής, κυρίως σε ενήλικες ασθενείς. Διαφέρουν από τα συνηθισμένα μεταλλικά σιδεράκια στο υλικό κατασκευής τους (κεραμικά, πορσελάνινα, ζαφειρένια), το οποίο προσομοιάζει κατά το δυνατόν το χρώμα του δοντιού.

  • ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΝΑΡΘΗΚΕΣ

Αόρατη ορθοδοντική ή ορθοδοντική χωρίς σιδεράκια αποκαλούμε την τεχνική με την χρήση λεπτών διαφανών ναρθήκων για την ευθυγράμμιση των δοντιών. Είναι η εναλλακτική και περισσότερο αποδεκτή αισθητικά λύση για όσα άτομα θέλουν να κάνουν ορθοδοντική θεραπεία, αλλά τα κλασικά «σιδεράκια» τους αποθαρρύνουν.

Οι νάρθηκες κατασκευάζονται ύστερα από τη λήψη αποτυπώματος και σύμφωνα με τις οδηγίες της ορθοδοντικού με την χρήση 3D τεχνολογίας, σε εργαστήριο του εξωτερικού.Κάθε ένας νάρθηκας που εφαρμόζεται στο στόμα του ασθενούς μετακινεί ελάχιστα τα δόντια προς το επιθυμητό αποτέλεσμα, μέχρι να φθάσουμε στο χαμόγελο που επιθυμούμε. Μπορεί να επιλύσει αρκετές κατηγορίες ορθοδοντικών προβλημάτων μέσω μια σειράς διαφανών ναρθήκων ειδικά κατασκευασμένων για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Καθένας από τους νάρθηκες πρέπει να τοποθετείται στο στόμα για 21-22 ώρες την ημέρα, πρέπει να αφαιρείται στο βούρτσισμα και στο φαγητό, ενώ αντικαθίσταται από τον επόμενο νάρθηκα κάθε δυο εβδομάδες. Η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία σε ασθενείς με συγκεκριμένα οδοντικά προβλήματα.

Η τεχνική αυτή έχει πολλά προτερήματα. Λόγω του ότι μπορούν να να αφαιρεθούν εύκολα και δεν επιβαρύνουν τη στοματική υγιεινή, καθώς ο ασθενής τους αφαιρεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να βουρτσίσει τα δοντιά του σε σχέση με τα συμβατικά “σιδεράκια”.

Άλλο ένα από τα θετικά χαρακτηριστικά αυτής της τεχνικής είναι ότι οι νάρθηκες είναι κατασκευασμένοι από διαφανές υποαλλεργικό ακρυλικό και «συρταρώνουν» στην επιφάνεια των δοντιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι ορατοί, ενώ ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα ανεκτοί από τον ασθενή . Έτσι, κατά τη διάρκεια της θεραπείας, δεν αντιμετωπίζονται προβλήματα ούτε στην εργασία αλλά ούτε και στην κοινωνικότητά του ατόμου που τα φοράει.

Η περίοδος προσαρμογής ανέρχεται σε 2-3 μέρες, όπου νιώθετε αφενός μια ελαφριά πίεση στα υπό μετακίνηση δόντια αφετέρου μια ελάχιστη διαφοροποίηση στην ομιλία, κυρίως στα οδοντικά και συριστικά σύμφωνα. Οι όποιες ενοχλήσεις παρέρχονται μετά την πάροδο των 3 ημερών.

  • Γλωσσικά άγκιστρα (σιδεράκια)

Η γλωσσική ορθοδοντική χρησιμοποιεί “κρυφά” σιδεράκια, που εφαρμόζονται στην εσωτερική και συνεπώς αθέατη επιφάνεια των δοντιών, κάνοντας την ορθοδοντική θεραπεία αόρατη στα μάτια των υπολοίπων.

Η τεχνική αυτή έχει αρκετούς περιορισμούς, όσων αφορά το εύρος των ανωμαλιών που μπορεί να διορθώσει. Όταν όμως μπορεί να εφαρμοστεί, αποτελεί την τελειότερη αισθητικά μέθοδο ορθοδοντικής θεραπείας, που επιτρέπει στον ασθενή να παρακολουθεί ανεμπόδιστα τις προσωπικές και κοινωνικές του δραστηριότητες, ενόσω βρίσκεται σε θεραπεία.

Ο γιατρός μετά από ενδελεχή κλινικό και ακτινογραφικό έλεγχο καλείται να αποφασίσει, εάν ο ενδιαφερόμενος αποτελεί κατάλληλη περίπτωση για γλωσσική ορθοδοντική.

 

  • Κινητοί Ορθοδοντικοί Μηχανισμοί (μασελάκια για παιδιά)

 Οι κινητοί ορθοδοντικοί μηχανισμοί είναι τα λεγόμενα “μασελάκια”, που ο ασθενής μπορεί να τα βάλει και να τα βγάλει μόνος του. Απευθύνονται κυρίως σε προβλήματα που αφορούν στο σχήμα, το μέγεθος και τη θέση των γνάθων μεταξύ τους, έχουν ευρεία χρήση σε παιδιά κι εφήβους όπου η σκελετική αύξηση είναι σε εξέλιξη κι επιφέρουν με μεγάλη επιτυχία τις απαιτούμενες αλλαγές.

Χρησιμοποιούνται κυρίως σε παιδία που δεν έχουν αλλάξει όλα τα μόνιμα δόντια και προλαβαίνουν τα ορθοδοντικά προβλήματα στην αρχή τους. Κάποια ορθοδοντικά προβλήματα, πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Η θεραπεία σε παιδιά ηλικίας 7-11 ετών μπορεί να αναχαιτίσει προβλήματα, που αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, θα απαιτήσουν αργότερα πολύ πιο βαριές θεραπείες, όπως για παράδειγμα η εξαγωγή μόνιμων δοντιών.

Η θεραπεία σε αυτές τις μικρές ηλικίες γίνεται με την χρήση κινητών ορθοδοντικών μηχανισμών, τα λεγόμενα “μασελάκια”. Τα μασελάκια, διευρύνουν τις γνάθους, ούτως ώστε να χωρέσουν να ανατείλουν όλα τα μόνιμα δόντια, χωρίς να χρειαστούν αργότερα εξαγωγές μόνιμων δοντιών.

Καθώς μπορούν να αφαιρεθούν από το στόμα, διευκολύνουν τη στοματική υγιεινή. Χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του ορθοδοντικού σε 24ωρη βάση ή μόνο τη νύχτα στο ύπνο. Τις κινητές συσκευές οι ασθενείς μπορούν να τις βγάζουν για να επιτύχουν υψηλό επίπεδο στοματικής υγιεινής αλλά και να απολαμβάνουν τα γεύματά τους. Αυτό όμως αποτελεί και το μεγάλο τους μειονέκτημα: η επιτυχία τους εξαρτάται απόλυτα από τη συνεργασία του ασθενούς, η οποία δεν είναι πάντα δεδομένη.

 

  • Σταθεροί Μηχανισμοί

Σε περίπτωση που απαιτείται διεύρυνση της άνω γνάθου, πολύ καλά αποτελέσματα επιτυγχάνονται και με τις ακίνητες συσκευές υπερώιας διεύρυνσης Hyrax και Quad Helix.

Πρόκειται για ένα μεταλλικό σκελετό που καλύπτει τον ουρανίσκο, στηρίζεται με κόλλα στα πλαϊνά δόντια και στη μέση έχει ένα μηχανισμό, με τον οποίο, περιστρέφοντας έναν μικρό κοχλία, μεγαλώνουμε σε φάρδος την άνω γνάθο, επιτυγχάνοντας έτσι την διεύρυνση μιάς στενής άνω γνάθου. Είναι μία διαδικασία , η οποία γίνεται πολύ εύκολα σε μικρές ηλικίες, όταν το κόκκαλο είναι μαλακό.

Οι ακίνητες λειτουργικές συσκευές, παρότι δυσχεραίνουν την τήρηση υψηλού επιπέδου στοματικής υγιεινής, αποδεικνύονται αποτελεσματικότερες στην επίτευξη του επιθυμητού θεραπευτικού αποτελέσματος.

Υπάρχουν πολλων ειδών ακίνητες συσκευές που χρησιμοποιούνται για διαφορετικές περιπτώσεις.  Μία ακόμα συσκευή ειναι η συσκευή Herbst. Χρησιμοποιείται για να κατευθύνει την ανάπτυξη της κάτω γνάθου σε παιδιά και εφήβους και να διορθώσει την σύγκλειση. Σκοπός της είναι να υποβοηθήσει την ανάπτυξη των γνάθων και μπορεί να ελαχιστοποιεί την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση στην κάτω γνάθο.

 

  • Συγκρατητικά (retainers)
    • Σταθερά συγκρατητικά

Αποτελείται από ένα λεπτό σύρμα που σταθεροποιείται με ρητίνη στην γλωσσική επιφάνεια των κάτω τομέων. Δεν φαίνεται καθόλου, δεν δημιουργεί καμία ενόχληση και εξασφαλίζει την απόλυτη σταθερότητα των κάτω δοντιών, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα σε μετακινήσεις.

  • Κινητοί συγκρατητικοί νάρθηκες

Πρόκειται για διαφανείς νάρθηκες, οι οποίοι φοριούνται τη νύχτα κατά την διάρκεια του ύπνου. Σταθεροποιούν τα δόντια και έχουν την δυνατότητα να τα επαναφέρουν στην αρχική τους θέση σε περίπτωση που έχουν την τάση να μετακινηθούν.

  • Κινητά μηχάνηματα (μασελάκια) αφαιρούμενα:

Αποτελείται από ένα ακρυλικό σώμα και συγκρατητικά σύρματα, διατηρώντας έτσι τα δόντια του στις νέες τους θέσεις.